هیچ کجای دنیا مثل استانبول نیست. در این شهر میتوانید یک آسمان خراش شیشه ای را در کنار یک کلیسای بیزانسی یا یک بازار رنگارنگ را در سایه یک مرکز خرید ببینید. چشم انداز طبیعی این شهر نیز چشمگیر است. تنگه بسفر که تنگه ای باریک است، شهر را به دو نیم تقسیم می کند و دریای مرمره را در جنوب به دریای سیاه در شمال متصل می کند. از نظر جغرافیایی جالب است که یکی از معدود شهرهایی است که در دو قاره قرار گرفته است. نیمه غربی شهر در اروپا و نیمه شرقی در آسیا واقع شده است. بخش آسیایی عمدتاً مسکونی است، بنابراین بیشتر جاذبههای اصلی شهر را در دو منطقه در سمت اروپایی، سلطان احمد و بی اوغلو، خواهید دید.
اگر برای اولین بار میخواهید به استانبول سفر کنید، امیدواریم این راهنمای جامع سفر بتواند به شما در برنامه ریزی سفر کمک کند. ما در اینجا در مورد بهترین زمان سفر به استانبول، محلهها و جاذبههایی که باید ببینید و غذاهایی که باید امتحان کنید صحبت کردهایم.
بهترین زمان برای سفر به استانبول
بهترین زمان برای سفر به استانبول، بهار (فروردین و اردیبهشت) و پاییز (مهر و آبان) است. در این ماهها هوای استانبول معتدل است و ازدحام جمعیت کمتر است در نتیجه قیمتها کاهش پیدا میکنند. در بهار جشنواره بین المللی لاله در ماه آوریل با میلیون ها گل لاله در سراسر شهر برگزار می شود. هوای پاییز بارانی تر از بهار است اما همچنان معتدل است. زمستان ارزان ترین فصل برای سفر به ترکیه است. در حالی که آب و هوای آن ایدهآل نیست، شهر خاطره انگیز و به نوعی دنج است، با فروشندگانی که در گوشه خیابان شاه بلوط برشته میفروشند و در هر رستورانی فنجانهای چای لالهای شکل بخار میکنند. تابستان جدا از اینکه شلوغترین فصل برای سفر به استانبول است و قیمتها در اوج خود هستند، هوا نیز بسیار گرم و مرطوب است. نعمت نجات دهنده آبی است که شهر را احاطه کرده است - نسیم بسفر در یک قایق سواری بین قاره ای یا شنا در دریای مرمره از جزایر استانبول، گرمای شدید را از بین می برد.
در نمودار زیر میتوانید دمای هوای استانبول را در ماههای مختلف میلادی ببینید.
زبان مردم استانبول
زبان اصلی استانبول ترکی است، اگرچه با حضور گسترده گردشگران بین المللی در شهر، نباید از شنیدن پچ پچ به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی در حین بازدید از شهر تعجب کنید.
برخی از کلمات و اصطلاحات ترکی را در اینجا نشان دادهایم:
سلام: Merhaba
صبح بخیر: günaydın
من ترکی صحبت نمی کنم: Türkçe bilmiyorum.
من گم شدم: Kayboldum
بفرمایید: Buyrun
کجاست…؟: ... nerede؟
بعداً می بینمت: görüşürüz
در استانبول چی بخوریم؟
غذاهای ترکی را می توان تلفیقی از طعم های خاورمیانه، آسیایی و مدیترانه ای توصیف کرد. به ویژه در استانبول، کباب غذایی معروف و محبوب است. ماست نیز جزء اصلی بسیاری از غذاهای ترکی است. غذاهای خیابانی، از جمله دونر (که معمولاً از گوشت بره تهیه میشود) و سیمیت (نان شیرینی مانند که بهعنوان یک میانوعده مناسب قابل حمل استفاده میشود) نیز در میان ساکنان و بازدیدکنندگان خارجی بسیار محبوب است. قهوه ترک شما را برای بازدید از همه جاهای دیدنی قوی نگه می دارد. برای دسر، آب نبات ترکی دیلیت را امتحان کنید.
رستورانهای بسیار متنوعی در استانبول پیدا میشوند، از رستورانهای گرانقیمت که توسط سرآشپزهای معروف اداره میشوند تا رستورانها و بارهای سنتی پر هرج و مرج. تا زمانی که در استانبول هستید، حتما راکی، نوشیدنی ملی با طعم شیرین بیان که از گیاه رازیانه تهیه شده و با یک لیوان آب سرد سرو می شود را امتحان کنید. هنگامی که این دو مایع با هم تماس پیدا می کنند، رنگ سفید مایل به شیری به وجود می آید که به این نوشیدنی نام مستعار، aslan sütü (یا شیر شیر) می دهند.
محله های استانبول که باید ببینید
سلطان احمد: اگر برای اولین بار به استانبول سفر می کنید و به دنبال بازدید از جاذبه های گردشگری برتر آن هستید، پس هیچ مکانی بهتر از سلطان احمد برای این کار وجود ندارد. ایاصوفیه و مسجد آبی از جاذبه های اصلی آن هستند و خیابانها، مساجد دیگر دوران امپراتوری عثمانی و آب انبارهای بیزانسی را در خود جای داده اند.
Kadıkӧy: در ساحل آسیایی استانبول، Kadıkӧy محله هنرمندان و خلاقان است. نقاشیهای دیواری رنگارنگ دیوارهای ساختمانها را تزئین میکنند. Kadıkӧy ساحل طولانی دارد که در شبهای تابستان مملو از مردم محلی است. کادیکوی دارای هزارتویی از کافهها، بارها، رستورانها و برخی محلههای شیک است، چیزهای زیادی برای ارائه دارد و ارزش یک روز بازدید را دارد. Çiya Sofrası که به عنوان بهترین رستوران استانبول شناخته میشود در بازار Kadıköy قرار دارد.
جهانگیر: جهانگیر با بوتیکهای مدرن، رستورانهای کوچک خوش آب و هوا و کافههای شیک، مدتها صحنهای بوده است که ترکهای امروزی و خارجیها در آن با هم ترکیب میشوند.
بشیکتاش: بشیکتاش در ساحل اروپایی بسفر و به فاصله یک پیاده روی کوتاه از کاخ دولما باغچه واقع شده است.
نیشان تاشی: برای تجربههای لوکس و سطح بالا، استانبولی ها به Nişantaşı مجلل میآیند. اینجا جایی است که میتوانید بوتیکهای مد لباس، مارکهای لوکس مانند پرادا و لویی ویتون، و رستورانهای زیبا را پیدا کنید. همین نزدیکی پارک ماچکا، یکی از معدود پارک های مرکز استانبول و مکانی ایده آل برای قدم زدن است.
جزایر پرنس: جزایر پرنس که در زبان ترکی آدالار نامیده می شوند، 9 جزیره در دریای مرمره هستند که چهار جزیره برای بازدید عموم آزاد هستند. تردد خودروها در این جزایر ممنوع است، بنابراین بهتر است با دوچرخه، پیاده یا با کالسکه اسبی در این جزیره تردد کنید. این جزایر دارای جنگلهای کاج بکر و کلبههای چوبی ویکتوریایی هستن. شما می توانید با کشتی از Kabatas از جزایر پرنس دیدن کنید یا می توانید با یک تور همراه شوید.
بالات: محلههای دوقلوی فنر و بالات که از لحاظ تاریخی محل زندگی جمعیتهای بزرگ یونانی و یهودی هستند، از زیباترین محلههای استانبول هستند و خانههای چوبی رنگارنگ در خیابانهای سنگفرش تپهای آن قرار دارند. بالات در سال های اخیر پیشرفت کرده و عنوان یکی از جالب ترین محله های رو به رشد استانبول را به دست آورده است. عتیقهفروشیهای پراکنده منطقه بالات را بگردید یا به یکی از کافهها و رستورانهای جدید که در خیابانها قرار دارند بروید.
جاذبههای معروف استانبول
ایاصوفیه: اگر قرار بود فقط از یک جاذبه گردشگری در استانبول دیدن کنید، آن جا باید ایاصوفیه باشد. ایاصوفیه ساختمانی است که دارای هویت های بسیاری است: از کلیسای بیزانسی گرفته تا مسجد عثمانی تا موزه سکولار و اکنون دوباره به یک مسجد تبدیل شده است. بازدیدکنندگان باید به قوانین مساجد در ترکیه احترام بگذارند و لباس مناسب بپوشند.
مسجد آبی (سلطان احمد): ایاصوفیه نفس گیر است، اما، مسجد آبی یا سلطان احمد ممکن است حتی چشمگیرتر باشد. این مکان با گنبدهای متعدد و شش مناره سر به فلک کشیده، منظره ای باشکوه دارد. مسجد سلطان احمد از بیرون خاکستری است اما نام خود را از ده ها هزار کاشی آبی گرفته است که فضای داخلی آن را زینت می دهند.
آب انبار باسیلیکا: باسیلیکا سیسترن بزرگترین آب انبار بیزانسی باقی مانده در استانبول است. این آب انبار می تواند تا 80000 متر مکعب (2800000 فوت مکعب) آب را در خود جای دهد و دارای 336 ستون مرمری است که هر کدام 9 متر ارتفاع دارند.
کاخ توپکاپی: این کاخ دومین جاذبه پربازدید در شهر، پس از ایاصوفیه است. ساخت و ساز کاخ توپکاپی در سال 1453، زمانی که عثمانی ها قسطنطنیه را تصرف کردند، آغاز شد و نزدیک به چهارصد سال مقر اصلی قدرت امپراتوری بود. بازدید از حرمسرا به یک بلیط اضافی نیاز دارد، اما ارزش آن را دارد.
برج گالاتا: برج گالاتا نقطه کانونی بسیاری از عکسهای تنگه بسفر و بی اوغلو است. این بنا که در سال 1348 ساخته شد، به عنوان برج مراقبت، زندان و انبار نیروی دریایی استفاده میشد و برای قرن ها بلندترین سازه استانبول بود.
مسجد سلیمانیه: مسجد سلیمانیه با شکوه ترین مسجد معمار سینان معمار عثمانی در استانبول به حساب می آید و خود معمار در مقبره ای در این مکان به خاک سپرده شده است. سلیمانیه با کاشیهای پیچیده، گنبد عظیم و منظره وسیع شهر از حیاط خود، جواهری در میان مساجد امپراتوری استانبول است.
کاخ دولما باغچه: این کاخ بزرگترین کاخ ترکیه است که مرکز اداری اصلی امپراتوری عثمانی از سال 1856 تا 1887 و از سال 1909 تا 1922 بوده است. در مساحتی به وسعت 11.1 جریب گسترده شده است و شامل 285 اتاق، 46 تالار و 6 حمام (حمام) است.
برخی از موزه ها و جاذبه های استانبول یک روز در هفته تعطیل هستند. زمان بسته شدن آنها را بدانید تا بتوانید بر اساس آن سفر خود را برنامه ریزی کنید.
خرید در استانبول
بازار بزرگ: بازار بزرگ استانبول یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای سرپوشیده در جهان است که کل صنعتگران و بازرگانان را در 60 خیابان و 4000 مغازه در بر میگیرد. برای خرید فرشهای سنتی ترکیه، جواهرات طلا و نقره، کالاهای چرمی و موارد دیگر بیایید و حتما بنشینید، چای بنوشید و چانه بزنید.
بازار ادویه (بازار مصر): این بازار سرپوشیده معطر که در قرن هفدهم ساخته شده، مملو از ادویه جات است، از سماق تند گرفته تا فلفل اورفا دودی و زعفران ترک. بازار مصر یا بازار ادویه به طور قابل توجهی کوچکتر از بازار بزرگ است، اما اگر عاشق آشپزی هستید، احتمالاً زمان بیشتری را در اینجا خواهید گذراند.
بازار آراستا: این بازار در قلب محله سلطان احمد دارای مغازههایی است که اجاره آنها به پرداخت هزینه نگهداری مسجد آبی در نزدیکی آنها کمک میکند. در حال حاضر، فروشندگان پستامل دستباف (حوله ترکی)، سرامیک، فرش و غیره می فروشند.
سوق دوکان: Souq Dukkan در Levent با آثار طراحان، خالقان و هنرمندان محلی، مکانی برای یافتن اقلام ترکی منحصربهفرد از خلاقترین ذهنهای شهر است.